Recept
Härnö Ostkräm
Ostkrämen är supergod på Mjälloms tunnbröd.
Recept av Synnöve, Häggby Gård.
Ingredienser
100 g Emma från Häggby Gård eller annan hårdost av pästosttyp.
100g Julia från Häggby Gård eller annan ost av brieosttyp.
0.5 dl filmjölk
0.5 tsk rostade & mortlade fänkålsfrön (Rosta i torr stekpanna)
Gör såhär
Mixa eller riv först den hårda osten. Tillsätt brieosten, fil och rostade fänkålsfrön. Mixa till en slät kräm.
Hållbar ca en vecka i kylskåp, max +8 grader
Sötsyrliga Höga Kusten
Bärsås som passar perfekt till ostbrickan istället för marmelad, till glass eller i fil.
Recept av Synnöve, Häggby Gård
Ingredienser
1 dl lingon
1 dl havtorn
0.5 dl äppelmust
0.5 dl socker eller honung
1 krm mortlade kardemummakärnor
Gör såhär
Lägg lingon och havtorn i en kastrull och koka bären försiktigt tills de är mjuka.
Tillsätt äppelmust och reducera till två tredjedelar.
Tryck lite på bären med en träslev för att få dem att mjukna
upp och vätska ur sig. Sila bärmassan genom en minmaskig sil och samla upp bärvätskan i en bunke.
Tryck lite på bären igen för att få dem att släppa ifrån sig all vätska.
Häll bärvätskan i en ren kastrull och tillsätt socker eller honung och mortlade kardemummakärnor.
Värm en liten stund tills sockret har löst sig.
Häll upp den fina bärsåsen i en ren glasflaska.
Hållbar minst 3 månader i kylskåp, max +8 grader