Häggby Gård

- ett lantbruk nära dig


Produkter

Axelina

Namnet Axelina har vi tagit från Håkans mormor som bodde och verkade hela sitt liv som lantbrukare i Tuna by i Ljustorps församling, Medelpad. Axelina är en självpressad ost, hantverksmässigt gjord på ekologisk pastöriserad komjölk som kommer från vår gård i Häggdånger, södra Ångermanland.

Osten tvättas med en linenslösning och det är linensbakterien som ger osten både dess säregna smak och den speciella vackra orange ytan. Smaken på osten är gräddig och specifik för en ost tvättad med linensbakte.

Ingredienser: Ekologisk pastöriserad komjölk, salt, löpe, mjölksyrakultur, linenslösning.

axelina

Julia
Osten Julia har fått sitt namn efter den första kon som Håkan köpte efter att han tagit över släktgården här i By, Häggdånger, 1991. Julia var en stor och ståtlig svartvit Holsteinko.

Osten är hantverksmässigt gjord av ekologisk pastöriserad komjölk som kommer från vår egen gård i Häggdånger, södra Ångermanland. Den här krämiga osten har härligt söta mjölksmaker och doftar gott av vitmögel. Sältan är välbalanserad och osten är lagrad fyra till åtta veckor.

Ingredienser: Ekologisk pastöriserad komjölk, mjölksyrakultur, löpe, mögelkultur (penicillium candidum).

brieost

Byviken ädel & Grönborg
Byviken är ett gammalt fiskeläge och var ett nav för handeln mellan Häggdångersbyggden och Härnösand redan på Järnåldern fram till dess att det blev farbar väg in till Härnösand. By i Häggdånger har varit bebott och marken har varit brukad i över 3000 år. Idag är Byviken en vacker och ädel plats på jorden samt ett välbesökt sommarparadis.

Den här ädelosten är hantverksmässigt framställd och gjord av ekologisk pastöriserad komjölk från vår gård i Häggdånger, södra Ångermanland.
Det är Roqefort-möglet som ger den här ostens dess ädla karaktär och smaken är kraftfull och fyllig med en tydlig sälta.

Osten Grönborg är samma typ av ost som Byviken ädel där skillnaderna är att grönborg ystas i en mindre form och att den endast lagras 3-4 månader innan den är klar för försäljning. Grönborg är en plats nere i vårt härliga sommarparadis Byviken och därifrån har vi tagit namnet.

Ingredienser: Ekologisk pastöriserad komjölk, mjölksyrakultur, löpe, mögelkultur (penicillium roqueforti).

byviken ädel

Syrat delikatessmör
Mjölken som utgör råvaran i denna produkt är tillverkad enligt hantverksmässiga metoder. Efter separering pastöriseras grädden och tempereras sedan ner till 20 grader innan mjölksyrakultur tillsätts för att syra smöret.

När smöret är kärnat tvättas och ältas det för hand innan det saltas och får mogna i ytterligare tre till fyra dagar. Den här tillverkningsmetoden för smör ger den karaktäristiska syrliga och nötiga smörsmaken som vi så väl känner igen här i norrland.

Ingredienser: Ekologisk pastöriserad grädde separerad ur komjölk, mjölksyrakultur, havssalt.

smör

Sandsten
Namnet Sandsten kommer från havsviken Sandsten här i Häggdånger. Den här viken var tidigare tre vikar men har genom landhöjningen blivit mer och mer till en vik och kallas nu mera för Sandstensfjärden. Sandsten är en gammal hamn där man förut flottade ut virke. Det sägs också att man under förbudstiden smugglade sprit via denna vik. Eftersom viken är stor och väldigt långgrund var det vanligt att många fartyg och båtar sökte skydd mot stormar och oväder i Sandstensfjärden. Man pratar fortfarande om väktartorpet som ligger nere i Sandsten. Under 20- och 30-talet bodde där en väktare som jobbade på tegelbruket i Muggärdsviken.

Sandsten är en ost av briekaraktär. Skillnaden från vår ost Julia är att Sandsten görs på ej pastöriserad spenvarm kvällsmjölk. Detta gör att Sandsten får en bredare smakflora och i denna ost känner man verkligen den söta komjölkssmaken.

Ingredienser: Ekologisk ej pastöriserad komjölk, mjölksyrakultur, salt, löpe, mögelkultur (penicillium candidum).

sandsten

Färskost
Syrlig färskost med en härligt fräsch smak. Säljs i burk smaksatt med olika örtblandningar. Populärast är vitlök, basilika, rosépeppar och salt men vi säljer även mycket av smaken paprika, svartpeppar, persilja och salt till de som inte gillar vitlök. Ibland svävar vi ut och får en annan kreativ idé och då föds andra smaksammansättningar.

Ingredienser: Ekologisk pastöriserad komjölk, mjölksyrakultur, löpe, salt, kryddor.


Skarpudden/Emma
Namnet Skarpudden kommer av att det är den första klippan i Höga Kusten när man kommer söderifrån och är även Ångermanlands sydspets. Den här osten är upphettad och pressad med en skarp och nötig arom som dröjer sig kvar länge i munnen. Osten har en tvättad yta och är mognadslagrad i minst tolv månader. Skarpudden är en ej pastöriserad ost.

När den här osten är gjord av pastöriserad mjölk kallar vi den Emma. Namnet Emma kommer av att första gången vi gjorde ost av den här typen hemma i mejeriet var just den dagen Emma hade namnsdag. Osten är lagrad i minst tolv månader.

Ingredienser: Ekologisk komjölk, salt, löpe, mjölksyrakultur.

skarpudden

Rara
Rara är en upphettad tvättad hårdost av herrgårdstyp. Osten har en nötig och fyllig karaktär. Namnet Rara är efter en ko som fanns i Synnöves barndomshem i Junsele under hennes uppväxt.

Ingredienser: Ekologisk ej pastöriserad komjölk, salt, löpe, mjölksyrakultur. Oftast tvättas ostarna enbart med saltvatten men ibland görs en ystning där ostarna tvättas med Chablis-vin.

rara
Logga

Öppettider för mejeributiken v.25 Midsommar

Onsdag 12.00-18.00
Torsdag 12.00-18.00
Fredag 12.00-15.00

Öppettider för mejeributiken v.26, v.27, v.28:

Onsdag 12.00-16.00
Torsdag 12.00-16.00
Fredag 12.00-16.00
Lördag 12.00-15.00

Öppettider för mejeributiken v.29, v.30, v.31 Öppet alla dagar:

Vardagar 12.00-16.00
Lördagar 12.00-15.00
Söndagar 12.00-15.00

Övrig tid har vi öppet enligt överenskommelse, ring innan.

Välkommen!

I mejeributiken kan man betala med kort & med Swish till
nummer 123 11 59 482

Kontakt

Mejeriet 0611-711 33
Synnöve 070-566 74 63
Håkan 070-244 23 24
Bostad 0611-710 33

synnehaggdin@hotmail.com

Vägbeskrivning

Häggby Gård i By i Häggdånger finner du ca 1,3 mil söder om Härnösand. För bästa vägen (asfalt) svänger du vid Mittsverigebanan mot Häggdånger kyrka och följer vägen ca 5 km. Häggby Gård finner du på höger sida av vägen. Håll utkik efter en stor röd skylt.

Vi finns även på FacebookBetala med Swish hos oss

Unik butik logga
nr: 123 11 59 482

Vi är en Unik Butik

Eulöv

Ekologiskt certifierade

Eulöv
Häggby Gård är certifierade av SMAK i enlighet med Eu:s förordning om ekologisk produktion.

Läs mer om ekologisk produktion på
Europeiska kommissionens hemsida
Jennie Nordkvist © Updated: 2018-06-21.